zondag 31 augustus 2008

De Helletocht

Een laatste stralende zomerdag zorgde ervoor dat ik mijn plannen om het de rest van het jaar rustiger aan te doen met de koersfiets nog even aan de kant schoof.
Gisteren stond Roeselare-Roubaix-Roeselare (de "Helletocht") op het programma, een mengeling tussen delen van Gent-Wevelgem (de Kemmelberg, Zwarteberg, ... in het Vlaams-Franse Heuvelland) en Parijs-Roubaix (de Noord-Franse kasseistroken zoals de Carrefour de l'Arbre en de velodrome van Roubaix). Zo'n 225 km in de streek die ik goed ken.


Nogal hardleers heel wat ondervonden of herontdekt:

  • vertrek vóór de eindlimiet voor de vertrektijd voor de grote toer of je moet tientallen kilometers alleen in de ochtendmist rijden
  • als je over Franse kasseien wil dokkeren, doe handschoenen aan, ook al is het putje zomer of je kweekt blaren in no time
  • zonnecrème is niet geheel overbodig als je uren in zon gaat zwoegen
  • vooral niet 30 seconden stoppen als je in een peloton zit omdat je hoognodig naar het toilet moet, of je ziet dat peloton nooit meer terug
  • de Noord-Franse kasseien zijn van een andere categorie dan de relatief gelijkmatig gelegde en diepe tractorspoor-loze kasseien van de Haaghoek en consoorten en liggen mij niet :-(


Een geslaagde dag, dankzij gelegenheidspartner Michael uit Bitsingen en de naamloze Zannataman, die ervoor zorgde er toch zo'n 100 km in groep(je) gereden kon worden.

De organisatie was in orde, ook al begonnen ze de bevoorradingsposten nogal vroeg op te kramen. Jammer dat L.V. en D.V er niet bij konden zijn!

2 opmerkingen:

Dieter zei

Amai, heb je dan toch de versie gedaan mét kasseien? In je sms was sprake van een versie zonder? In dat geval stijgt met mijn bewondering voor je prestatie nog meer;-)
Ook op een mytische intrede mogen doen op de piste in Roubaix? Kippevelmoment zeker?

Tim B zei

Tot vrijdagavond dacht ik inderdaad de 160 km te doen, maar de weersvoorspellingen waren zo goed en de conditie als nooit tevoren, dat ik - zoals wel vaker - geen last heb gehad van gedachten als "zou je dat nu wel doen, is dat niet teveel?" ;-)

Het zal wel zijn dat het iets doet door die lange laan met platanen naar de piste te rijden, vervolgens de pijlen "coureurs" te volgen en een rondje te sprinten op de piste. En die piste is veel dichter bij Heule dan je zou denken. Als je van langs de noordoostkant de metropool Tourcoing-Roubaix binnenrijdt, hoef je zelfs niet eens lang door de stad te rijden. Eens in het weekend?

Geschreven door Tim Bekaert.