vrijdag 16 mei 2008

De Kastelenroute

Op een avond die aanvoelde als een zwoele zomeravond werd onweer boven Gent voorspeld - op de afspraakplaats voor het wekelijkse Tele-Atlas-tochtje bleven dus enkel de echte mannen over: L.V. en T.B. (qua heroïsche intro kan dit al tellen n.v.d.r.)

Doel van de avond werd het stroomafwaartse jaagpad langs de Schelde, langs de bebloemde dijken, de afgesneden meanders, de Kalkense meersen en het beboste platteland. In Schellebelle vonden we het verste punt bereikt en om niet via dezelfde weg langs het jaagpad te moeten, besloten we de ondertussen legendarische route "De Kastelenroute" te volgen.

In de bossen van Destelbergen had ik daar immers bordjes van zien staan (nabij het bedevaartsoordje Berg-Kruis nabij kasteel Notax en Succa). Daar kwamen we dus zeker langs en van daar was het slechts een spreekwoordelijke steenworp naar de Dampoort, toegangspoort tot de binnenstad. Waar "De Kastelenroute" ons eerst zou brengen, och, dat gingen we wel ondervinden.

En het moet gezegd worden: de Kastelenroute bracht ons langs onvermoed mooie plaatsen ten oosten van Gent: volkse cafeetjes, gehuchtjes, bossen en dreven en, af en toe, statige kastelen. En, last but not least, ook L.V.'s patéfabriek kwam voorbij.

Ter hoogte van een duivelse kasseistrook, begon het echter te bliksemen en te rommelen, wat later gevolgd door het onvermijdelijke. Eventjes schuilen onder een overhangende notenboom bij de kasteelmuur, dachten we, maar telkens weer begon het nog harder te regenen tot we ook daar wegmoesten, naar het afdak van een schooltje waar we in onze miserie getuige werden van allerhande menselijke tafereeltjes.

In deze werkelijk apocalyptische wolkbreuk zagen we een auto aan de overkant van de straat verzopen worden, een dappere jongedame ging wet-t-shirt-contestgewijs toch de striemende regenvlagen door, de straat kwam quasi volledig onder water te staan, wat later werden door de buurtbewoners ook de zandzakjes bovengehaald.

Maar, zoals een aloude Vlaamse wijsheid leert: Na regen... komt zonneschijn. Die laatste hebben we dan wel niet gezien, maar het eerste verdween toch. We besloten recht naar huis te rijden, waarbij ook nog de Antwerpsesteenweg onder water bleek te staan. Ja, "De Kastelenroute", toch een aanrader, maar dan wel bij mooi weer.


De volledige route van de Kastelenroute kan je hier vinden.

Epiloog: de dag erna stond in de gazetten "Wateroverlast door wolkbreuken", "De Gentse brandweer kreeg donderdagavond een honderdtal oproepen gekregen voor wateroverlast. Vooral de deelgemeenten Gentbrugge en Ledeberg kregen op korte tijd veel regen te verwerken."

2 opmerkingen:

Dieter zei

Ziet er een mooie route uit!
Laat je eens weten wanneer je die volgende keer rijdt, dan ga ik graag mee.

Anoniem zei

het feit dat je vele hacienda's voorbijkomt.. zorgt echt wel voor een zuiderse sfeer tijdens et peddelen. Evenwel zorgen de stortbuien en windhozen voor de onvervalste flandrien-achtige tafferelen die vlaanderen zo mooi maakt...

Echt een route die je in een waaier van diverse uiterste sferen doet terechtkomen! Zeker de moeite

Geschreven door Tim Bekaert.