vrijdag 14 december 2007

Wintertraining op rollen: the beginning...

Het is winter, dus blijft de koersfiets op stal. Maar op stal kan er ook gereden worden! Daarover een eerder korte bijdrage vandaag, gezien dit hier wellicht toch maar door een paar man en een paardenkop wordt gelezen. Maar genoeg geluld, het gaat over iets serieus: de Tacx I-Magic Fortius Virtual Trainer! De wat? De Tacx I-Magic Fortius Virtual Trainer!

Simpel gezegd: dat is een koersvelo (de mijnen) op rollen, maar dan gekoppeld aan een uitgebreid 3D-trainingsprogramma. Zo kan je zelf in een virtuele wereld rondrijden, tegen tegenstanders (computerspelers, jezelf, of anderen via het internet). Wanneer je er een berg oprijdt, voel je het onmiddellijk aan de rijweerstand. Alles wordt gelogd: jouw snelheid, vermogen, kadans, hartslag, ... 's Winters sporten was nog nooit zo leuk (of sporten in het algemeen for that matter).
Sedert enige tijd heb ik zo'n systeem in bruikleen van collega R.B. (waarvoor nen grote merci!). Bedoeling is de winter relatief goed door te komen, dus niet in "Jan Ullrich-stijl". Buurman en wielercompagnon L.V. wenst immers binnen slechts drie maanden de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen te rijden... er moet dus hard getraind worden, keihard.

Op mijn "standaardroute", het polder- en duinenparcours "Callisto Route" in de virtuele wereld Atlantis, heeft D.V. heeft tot nu toe de beste tijd neergezet, door de auteur dezes "de referentietijd" genoemd. Dieter wenst anoniem te blijven, maar hij zal allicht wel niets hebben tegen wat sluikreclame voor het familiebedrijf: De 9 Zonen, renovaties van A tot Z!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

D.V. wenst te reageren met de mededeling dat de term 'referentietijd' voor het eerst gebruikt werd door auteur dezes, en hij enkel ingegaan is op de uitnodiging een dergelijke referentietijd neer te zetten. Overigens bedankt voor de sluikreclame.

mvg

Tim B zei

Je hebt gelijk hoor, ik heb het aangepast. De teksten hier zijn trouwens allerminst serieus te nemen...

Dieter zei

haha, zo zijn ook de reacties niet serieus te nemen. Overigens wens ik graag in te gaan op de uitnodiging om een nieuwe 'referentietijd' neer te zetten, welke waarschijnlijk nog scherper zal zijn met uwen nieuwe 'taxck-band'...to be continued

Tim B zei

Ben vandaag trouwens naar de Molecule geweest om een serieuze "velopompe" te kopen. Dat klein buchtdingetje dat op mijn fiets zit, blijkt uitermate ontoereikend te zijn om 8 bar op mijn banden te steken. Ze hadden daar ook Tacx-rollen (zonder computersysteem) voor zo'n 200 €.

Anoniem zei

De quicksteppers waren gisteren niet zo in form en werden op de vod nipt verslagen door een ontketende T.B. Af te wachten valt nu of L.V. de veelbelovende geruchten die over hem de ronde doen kan waarmaken...

Tim B zei

Na de wanprestatie van gisteren heb ik deze middag een uurtje gereden op hartslag (constant op ongeveer 130).
Ik ga het gemiddeld vermogen gedurende dat uurtje als graadmeter voor mijn conditie gebruiken.
Nu was het 121 W. Normaal gezien zou die nu stelselmatig naar boven moeten gaan.

Dieter zei

In principe moet je lactaattest doen of je omslagpunt bepalen als graadmeter voor je conditie. Je zou ook kunnen meten hoeveel vermogen je gemiddeld levert vooraleer je benen beginnen te verzuren, maar is iets subjectiever.

Geschreven door Tim Bekaert.