vrijdag 28 september 2007

De watersportbaan: exacte lengte

Hoeveel kilometer is "één rondje lopen" rond de watersportbaan?

Geograaf J.V. heeft eens de handen uit mouwen gestoken om de afstand te meten aan de hand van orthofoto's aangeboden via map24. En wat blijkt: bijkans 5 km (4,95 km om exact te zijn). Vanaf dat hatelijke brugje op het einde blijkt het ook nog een volle km te zijn tot aan onze start/finish (het naambordje van de Verenigde Natieslaan nabij de Jubileumlaan).


Bovenstaand kaartje roept toch wel herinneringen op de vele uurtjes in de S8, werkend aan het practicum van GIS... Dit even volledig terzijde.

Met een beetje "dichterlijk digitaliseren" kan je wel aan 5 km raken lijkt me. We lopen ook niet in een aaneenschakeling van rechte stukjes, dus dat mag wel denk ik.

En als uitsmijter nog eens dezelfde kaart, maar zonder de luchtfoto's als achtergrond.

Update: ondertussen hebben J.V. en ik eens rond de watersportbaan gelopen met een Garmin Edge 705 GPS-ontvanger. Het verdict: de lengte van de looppiste is 4.95 km, 5 meter te kort om aan 5 km te raken.

Meer informatie

6 opmerkingen:

Tom zei

4,95 km is wel nog 50 meter korter dan 5 km he, geen 5.

Toch bedankt voor de info

Anoniem zei

Heeft deze bevinding gevolgen voor de Marathonman? In januari en februari liep hij dagelijks 8 lussen in de veronderstelling dat het parcours 5 km bedraagt, maar nu komt hij toch 400 m tekort voor een officiële marathon...??

Groetjes,
Mieke

Anoniem zei

een exacte lengte meten met een gps zal niet lukken vrees ik, de fout daarop is te groot om echt betrouwbaar te zijn

ook via kaarten of foto's meten kan nooit precies zijn

als je de correcte lengte wil weten zal je met een rolmeter de afstand moeten aflopen, voor zover ik weet is de ugent daar momenteel mee bezig

Tim B zei

En als het dan toch op de meter of minder nauwkeurig moet zijn, hangt het er met een rolmeter dan ook nog sterk van af waar je loopt (bv. in de draai op het einde op de straat of het voetpad/ waar je aan het GUSB precies de straat oversteekt/...) Daar kan je met gemak 10 of meer winnen of verliezen.

Unknown zei

Weldra zal de afstand gekend zijn met cm nauwkeurigheid. Idee was om het midden van de trimpiste als te meten pad te nemen. Nog even afwachten! ;)

Koen De Win zei

Zoals Werner al zei.
Hier het resultaat van die gespecialiseerde firma:

4967 meter

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLTDA_20100323_001

Geschreven door Tim Bekaert.